MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izaslanik UN-a: Vlasti USK su učinile mnogo, ali su takođe ograničili kretanje migrantima- komesar Koričić odgovorio!

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales na kraju zvanične posjete BiH uputio je apel bh. vlastima na svim nivoima da zajedno rade na iznalaženju odgovora s državnog nivoa na migrantsku krizu.
On je na press – konferenciji u Sarajevu izjavio da po pitanju upravljanja migracijama u BiH postoje pozitivni aspekti koji su u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, ali da se zbog nesaradnje vlasti ugrožavaju ljudska prava migranata i tražitelja azila.

Prilikom posjete BiH obišao je 6 prihvatnih centara i uvjerio se u napore koji se ulažu da bi se stvorili uvjeti koji odgovaraju i djeci i porodicama za smjetaj što, po njegovoj ocjeni nije slučaj i sa lokacijom na Vučjaku. S druge strane, policijski komesar Mujo Koričić podsjeća da je Morales dobro identificirao glavni problem, a to je nedovoljan angažman državnih institucija, ali i to da ni u jednom momentu nije pomenuo aspekt sigurnosti u USK koja je upitna zbog prekobrojnog broja migranata.

”Iako su vlasti USK ponijeli najveći teret za priliv izbjeglica sa vrlo ograničenom pomoći od drugih organa vlasti oni su također nametnuli određena ograničenja na kretanje”, naglasio je Felipe Gonzales Morales, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata.
”Vidio sam da je izaslanik spomenuo taj segment onemogućavanja dolaska migranata na područje USK, a također nije rekao zbog čega se to radi. Prešutao je činjenicu da je upoznat da su migranti u prvih 8 mjeseci počinili 162 krivična djela na području USK među kojima i najteža krivična djela, prešutao je i činjenicu da su migranti počinili 154 prekršaja po javnom redu i miru i još 620 incidenata u kojima su migranti učestvovali”, kazao je Mujo Koričić, komesar policije USK.

Krajina.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa