Izbori u Srbiji: Vučićev SNS ne može sam formirati vladu

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,5 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata)

Lista aktuelnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića “Zajedno možemo sve” izgubila je još jednog zastupnika u zbrajanju glasova za Skupštinu Srbije. Sada su na 120 zastupnika.

I dalje je to nadmoćna pobjeda, no očito će sa formiranje većine Vučiću biti potrebna pomoć neke druge stranke.

Trenutno je prebrojano 94.08 posto glasova.

Vučićeva lista ima 120 zastupnika, a Skupština Srbije broji 250 delegata. Koalicija Ujedinjeni za pobjedu Srbije osvojila je 13,4 odsto glasova (37 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,6 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,4 odsto glasova (15 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,5 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata).

Narodne poslanike, prema trenutnoj situaciji, imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvođanskih Mađara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

S obzirom na situaciju u Beogradu, kako sada stvari stoje, Vučić će morati koalirati sa Ivicom Dačićem i njegovim SPS-om. Jer, Vučićevom SNS-u za tijesnu većinu u Skupštini Beograda nedostaje trenutno osam zastupnika, a upravo toliko trenutno ima Dačićeva lista. Ukoliko bi želio formirati vlast bez Dačića, Vučić u Beogradu mora koalirati s još najmanje dvije liste.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo