MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izetbegović nakon propalog susreta: Ne dolaze nama, a potrčaće Dodiku i Schmidtu

Na poziv potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende (SDA) upućenom predsjednicima SDA, SDP-a i HDZ-a, kao i ostatku rukovodstva Federacije BiH, o kojem se trebalo razgovarati o prijedlozima njegove stranke o nastavku formiranja vlasti na federalnom nivou – odazvao se samo njegov stranački predsjednik Bakir Izetbegović. Obojica su se nakon propalog susreta obratili medijima i iznijeli daljnja očekivanja.

“Čović mi je preko sredstava informisanja poručio kako on nema šta sa mnom razgovarati kao predstavnikom Bošnjaka. Ne znam zaista šta on misli ko će predstavljati Bošnjake – da li će Lidija ili Igor? Dobio sam i pismo od Bradare, u kojem navodi da ona više ne želi da razgovara, da je ona završila svoj dio posla”, rekao je Lendo na početku.

Susret je, podsjetimo, odbio i predsjendik SDP-a Nermin Nikšić, uputivši pismo Lendi u kojem mu je naveo kako u njegovim “ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta”.

Medijima se obratio i Izetbegović, rekavši kako bi stvar osnovne pristojnosti bilo saslušati i njihove prijedloge.

“Ovo kapriciozno odbijanje da se uopšte sjedne sa SDA, što je osnovna pristojnost i ustavna obaveza, je nevjerovatno. Da se ide na sastanke po destilerijama u Laktašima, a da se nije u stanju doći u instituciju i kazati šta se ima kazati. Lendo i ja smo došli da bismo podcrtali ko ne želi razgovor i ko blokira”, naveo je.

Izetbegović je dodao kako im je danas bio plan ponuditi rješenje “na liniji većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH”.

“To, naravno, ne bi bio spisak ministara koje su definisali bez Lende. Tražili bismo da se radi koncentracijska vlada, da svi u tome učestvujemo. Ili pak da napravimo dvije liste, jednu sa SDA i strankama okupljenim oko nje, a druga sa strankama okupljenim oko Trojke. Pa ko dobije većinu u Predstavničkom domu, neka formira Vladu FBiH”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako nema odgovora na to “kako im je Dodik prihvatljiv, a on ne”.

Ponovio je kako Schmidt ne bi trebao da reaguje po pitanju daljnjeg formiranja vlasti u FBiH.

“Prošli put se konsultirao sa Plenkovićem, sa nama nije”, rekao je Izetbegović, dodajući da su “na vezi sa nekim strankama” i da će “pokušati uraditi zajednički prijedlog izmjena Ustava FBiH”.

Tvrdi da oni “koji odbijaju dogovor” s njima – se uzdaju u protektorat.

“Zato oni ne dolaze nama, a potrčat će Schmidtu i Dodiku. SDP je dva puta na vlast došao putem odluka visokog predstavnika, oni su na to naučili. Međunarodna zajednica od nas traži da se prestanemo oslanjati na njih”, izjavio je Izetbegović i ponovio je tvrdnju kako je SDA pobjednik po broju glasova na nivou federalnom nivou, kao i na nivou pojedinih kantona.

Stoga, kaže, “cijena odbrane principa neće biti previsoka”, a misleći na moguće Schmidtovo nametanje daljnjih odluka.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa