MARKETING

Iznenađujuće nuspojave ispijanja crne kafe

Kava je jutarnja namirnica koju mnogi ljudi piju kako bi im dala energiju za cijeli dan. Osim ako niste dio manjine koja preferira crnu kavu, vjerojatno ćete dodati malo mlijeka, šećera, šlaga i slično. Međutim, postoje iznenađujuće nuspojave ispijanja crne kave o kojima vjerojatno nikada do sada niste razmišljali.

“Osim što vam pomaže da se probudite svako jutro, crna kava ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca”, kaže doktorica Lisa Andrews, vlasnica Sound Bites Nutrition, prenosi Poslovni.hr.

Crna kava može pomoći vašim crijevima
Za one koji imaju problema s probavom, crna kava bi mogla biti spas. “Kava može pomoći u održavanju zdravog gastrointestinalnog trakta”, kaže Andrews.

Neki spojevi u kavi pomažu stimulirati proizvodnju želučane kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz vaša crijeva.

Crna kava može pomoći u prevenciji nekih bolesti

“Kava sadrži nekoliko bioaktivnih tvari kao što su fenolni spojevi (cafestol i kahweol), alkaloidi (kofein i trigonelin), diterpeni i drugi koji mogu pomoći u prevenciji bolesti”, kaže Andrews. Studija iz časopisa AHA Journal Circulation: Heart Failure koja je analizirala Framingham Heart Study, pokazala je da se rizik od zatajenja srca tijekom vremena smanjio između 5 posto i 12 posto za svaku ispijenu šalicu kave konzumiranu na dnevnoj bazi u usporedbi s onima koji nisu pili kavu.

Crna kava može pomoći mentalnom zdravlju

Za one koji pate od tjeskobe, crna kava vjerojatno nije najbolja ideja jer kofein može učiniti da se osjećate još nervoznije i nervoznije. Međutim, za druge mentalne probleme i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći.

Pretjerani unos crne kave povećava rizik od nesanice

Prema Zakladi za spavanje, pretjerani unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postojeću nesanicu, “Konzumiranje kofeina da biste ostali budni noću može dovesti do nesanice, tjeskobe, čestih noćnih buđenja i općenito lošije kvalitete sna.”

Najbolje je popiti šalicu kave ujutro kako bi kofein imao više vremena da nestane prije nego što dođe vrijeme za spavanje.

Crna kava može pogoršati refluks

Refluks ili kronična žgaravica nastaje kada se sadržaj želuca pomiče natrag u jednjak što uzrokuje osjećaj peckanja u grlu i/ili prsima. Prema Andrei Dunn, D, u ovom članku iz klinike Cleveland, “pijenje kave povećava količinu kiseline koja je već u vašem želucu, što potiče refluks kiseline i žgaravicu.”

Crna kava može vam pomoći da se fokusirate

Recite zbogom moždanoj magli uz šalicu crne kave. Lauren O’Connor, vlasnica Nutri Savvy Health i autorica Healthy Cooking for One, kaže da ovaj omiljeni jutarnji napitak može pomoći u tome da se lakše fokusirate.

O’Connor se osvrnula na studiju u Nutrients koja pokazuje kako kava sadrži više od 1000 spojeva uključujući fenolne i klorogenske kiseline za koje je proučavan učinak na fokusiranje.

Crna kava može biti dobra za prije vježbanja

Breanna Woods, MS RD, registrirana dijetetičarka, kaže da kava može biti dobar napitak prije vježbanja. Prema Međunarodnom društvu za sportsku prehranu (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava izvedbu vježbanja, kako za sportaše tako i za nesportaše. Woods napominje da preporučuju dodatak kofeina (poznatog i kao ispijanje vaše šalice kave) oko sat vremena prije treninga.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo