MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izrael izveo zračne napade u pojasu Gaze, napali Hamas i u južnom Libanu

Izrael je sinoć napao infrastrukturu Hamasa u pojasu Gaze, ali i južnog Libana kao odgovor na više od 30 ispaljenih raketa iz Libana na izraelski teritorij za što su okrivili palestinske grupe.

Borbeni avioni pogodili su “tunel” u području Beit Hanoun (sjeverno od pojasa Gaze), a drugi u području Khan Younis (južno od teritorija), navodi se u saopćenju izraelske vojske.

“Pogođena su i dva centra za proizvodnju oružja koja pripadaju Hamasu”, islamističkom pokretu koji je na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine, dodaje se u tekstu, predstavljajući operaciju kao “odgovor na kršenje sigurnosti (Izraela) koje je Hamas ovih dana počinio”.

Udari su trajali i pola sata kasnije, a iznad grada se jasno čuo zvuk aviona.

“Udarit ćemo naše neprijatelje i oni će platiti cijenu za svaki napad”, rekao je ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu na otvaranju sastanka ograničenog sigurnosnog kabineta.

Izraelska vojska saopštila je da je napala mete koje pripadaju islamističkoj grupi Hamas u južnom Libanu i da je pojačala udare u Pojasu Gaze, nakon raketnih napada na Izrael pokrenutih iz Libana u četvrtak.

“Izraelske odbrambene snage neće dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da djeluje iz Libana i smatra državu Liban odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi s njenog teritorija”, stoji u saopćenju izraelske vojske.

Podsjećamo, izraelska vojska je saopćila da su deseci raketa ispaljeni iz Libana na Izrael u velikoj eskalaciji koja dolazi usred napetosti zbog racija izraelske policije na džamiju al-Aqsa u Jeruzalemu.

Oko 34 rakete ispaljene su s libanskog teritorija na izraelski teritorij, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF), pri čemu je većina presretnuta, ali šest je sletjelo u Izrael. To je najveći takav napad od rata 2006. između dviju zemalja u kojem je poginulo oko 1.200 Libanaca i 165 Izraelaca.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa