MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izrael pojačave napade na Džabaliju i Rafah

Izraelski tenkovi, pod zaštitom od jake vatre iz zraka i zemlje, ušli su se dublje u Džabaliju u sjevernom pojasu Gaze u ponedjeljak, rekli su stanovnici i mediji iz Gaze, dok su zračni napadi gađali Rafah na jugu, prenosi Reuters.

U Džabaliji tenkovi su pokušavali da napreduju prema centru kampa, najvećem od osam historijskih izbjegličkih kampova u Gazi. Stanovnici su rekli da su tenkovske granate padale na centar kampa i da su zračni udari uništili mnoge kuće.

Izraelske trupe natjerale su stotine Palestinaca smještenih u skloništima da odu.

U Rafahu, blizu granice s Egiptom, Izrael je pojačao zračno i kopneno bombardiranje istočnih dijelova grada, što je rezultiralo mnogim mrtvim.

Stanovnici kažu da su izraelski tenkovi sada stacionirani istočno od Salahudin puta koji dijeli istočni dio grada, a autoput je prekinut intenzivnim borbama. Dodali su da je istočni dio Rafaha postao “grad duhova”.

Naoružano krilo Hamasa saopćilo je da su njihovi borci bili uključeni u oružane borbe s izraelskim snagama u jednoj od ulica istočno od Rafaha i na istoku Džabalije.

U Izraelu je vojska nekoliko puta oglasila sirene u područjima u blizini Gaze, upozoravajući na potencijalno palestinsko prekogranično lansiranje raketa i minobacačkih projektila.

Kasno u subotu, izraelska vojska je saopćila da snage koje djeluju u Dzabaliji sprječavaju Hamas, koji vlada Gazom, da ponovo uspostavi svoje vojne kapacitete.

“Bombardovali su posvuda, uključujući i blizu škola u kojima su smješteni ljudi koji su izgubili svoje kuće”, rekao je stanovnik Džabalije Saed (45) za Reuters putem aplikacije za poruke, u nedjelju.

Vojska je vratila tenkove u Zeitoun, kao i u Al-Sabru, gdje su stanovnici također prijavili teška bombardovanja koja su uništila nekoliko kuća, uključujući i višespratnice.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u nedjelju da Izrael rizikuje da se suoči s pobunom u Gazi bez poslijeratnog plana za enklavu.

Broj poginulih u izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi sada je premašio 35.000 Palestinaca, navodi ministarstvo zdravstva Gaze. Bombardovanje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu.

Izrael kaže da je 620 vojnika ubijeno u borbama.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa