MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izraelska vojska: U naredna 24 sata 1,1 miliona Palestinaca treba preseliti na jug Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da 1,1 miliona Palestinaca treba preseliti u naredna 24 sata na jug Gaze. Tvrde da se evakuacija provodi zbog sigurnosti stanovnika Gaze.

Izraelska vojska je dovukla tenkove u blizini Pojasa Gaze i spremna je za kopnenu invaziju, piše Reuters.

“IDF poziva na evakuaciju svih civila grada Gaze iz njihovih domova prema jugu radi njihove vlastite sigurnosti i zaštite i premještanje u područje južno od Wadi Gaze”, saopćile su Izraelske odbrambene snage.

Oni su poručili da se evakuacija provodi zbog sigurnosti stanovnika Gaze.

“Moći ćete se vratiti u grad Gazu tek kada bude objavljeno drugo saopštenje koje to dozvoljava. Ne približavajte se području sigurnosne ograde s Državom Izrael. Hamasovi teroristi se kriju u gradu Gazi unutar tunela ispod kuća i unutar zgrada u kojima žive nedužni civili Gaze”, saopćeno je.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Stephane Dujarrić u saopćenju je poručio da je nemoguće da se takav pokret dogodi bez razornih humanitarnih posljedica.

Ujedinjene nacije snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi kako bi se izbjeglo ono što bi ono što je već tragedija moglo pretvoriti u katastrofalnu situaciju.

Dujarric je dodao da se naredba izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN-a i one koji su smješteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Reuters.

Šef izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, rekao je da će se izvući pouke iz sigurnosnih propusta oko Gaze koji su omogućili napad.

“Učićemo, istražiti, ali sada je vrijeme za rat”, rekao je.

Izraelska vojska saopćila je da će u narednim danima djelovati “značajno” u gradu Gazi i da će se civili moći vratiti tek kada bude objavljena nova najava.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan opisao je odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze kao “sraman”.

Hamas je pozvao Palestince da ustanu u petak u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja enklave, pozivajući Palestince da marširaju do džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu i sukobe se s izraelskim trupama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa