MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Izvori iz Pentagona: Ukrajinski avion koji se srušio kod Teherana oborila je raketa

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu, oborila je raketa, za Newsweek je potvrđeno iz Pentagona. Vijest su potvrdili viši američki obavješatajac i iranski obavještajac, a tri službenika su izjavila kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak. Pentagon procjenjuje da je avion slučajno oboren.

Podsjetimo, svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada se ukrajinski avion Boeing 737 srušio u južnom Teheranu u srijedu ujutro nakon što se njegov motor zapalio.

Ukrajinska kompanija u čijem je vlasništvu bio avion, također je odbacila mogućnost tehničkih problema i insistira na tome da je “Boeing 737-800”, koji je bio star tri godine, bio ispravan i da je prije dva dana prošao redovne tehničke provjere.

S druge strane, iranski istražitelji tvrde da nije bilo radijske komunikacije s pilotom i da je avion nestao s radara kada je dostigao visinu od 8.000 stopa (2.440 metara).

U iranskom izvještaju se pad aviona opisuje kao “nesretan slučaj“. Nesreća se desila satima nakon što je Iran izveo raketne napade na američke snage u Iraku, navodeći neke da špekuliraju kako je moguće da je avion bio oboren.

Također, nedugo nakon nesreće, iranski spasioci pronašli su dvije crne kutije ukrajinskog aviona, međutim, iz iranske organizacije civilnog vazduhoplovastva istakli su kako je neće predati proizvođaču Boeinga.

S obzirom na to da je avion pao u Iranu, Iran vodi istragu o padu, a u istrazi bi trebala učestvovati i Ukrajina jer je avion i osoblje njihovo.

Klix.ba/Trend radio


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa