MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Japan odlučio eksperimentalni lijek Remdesivir koristiti za liječenje koronavirusa

Japan je odlučio odobriti korištenje eksperimentalnog antivirusnog lijeka Remdesivir za liječenje ljudi koji boluju od COVID-19. Trenutno se radi na ubrzanju svih potrebnih dokumenata da on uđe u tu proceduru i to će biti prvi lijek u Japanu koji je licenciran za ove svrhe.CNN piše da je Japan brzo reagovao na odobrenje Remdesivira nakon što su SAD prošlog petka odobrile njegovu hitnu upotrebu za liječenje pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus.

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato kazao je u utorak da će se sastati sa stručnjacima kako bi se što prije završile procedure i lijek zvanično odobrio za korištenje.
U Japanu postupak odobravanja eksperimentalnog lijeka obično traje do godinu, ali s obzirom na hitnost situacije, dužnosnici taj period skraćuju na sedmicu.

Remdesivir koji je napravila američka kompanija Gilead Sciences testiran je protiv ebole, ali nije postigao veliki uspjeh.

Studija koju je finansirala američka vlada, a koja je provedena u aprilu, otkrila je da su se bolesnici koji imaju koronavirus, a koji su koristili lijek remdesivir oporavljali brže od pacijenata koji ga nisu upotrebljavali.
Vrijeme oporavka bolesnika skraćeno je sa 15 na 11 dana, ali kako bi se smanjio veliki optimizam, naglašeno je da remdesivir nije lijek za COVID-9 jer ne sprečava smrt i nije dostupan široj javnosti.

Klix,ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa