MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Jens Stoltenberg: ‘Finska će u utorak postati 31. članica NATO-a’

Finska će u utorak postati 31. punopravna članica Sjevernoatlanskog saveza (NATO), a njena zastava će biti podignuta ispred sjedišta alijanse u Briselu, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar međunarodne vojne organizacije Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima uoči dvodnevnog sastanka Ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, Stoltenberg je rekao da se NATO raduje “historijskoj sedmici” i naveo da će Finska od sutra biti “punopravna članica alijanse”.

Stoltenberg je naglasio da će članstvo u NATO-u pomenutu zemlju učiniti sigurnijom, a alijansu jačom.

Također je izrazio želju da Švedska što prije završi proces članstva.

Neposredno nakon samita u Madridu održanog u junu 2022. godine, većina zemalja NATO-a započela je proces odobravanja članstva dviju zemalja.

Proces ratifikacije u 30 zemalja članica NATO-a završen je 30. marta odobrenjem Velike narodne skupštine Turske o pristupanju Finske, koja je podnijela zahtjev za članstvo u NATO u maju 2022. godine.

Kako je najavio Stoltenberg, ministri vanjskih poslova NATO-a sutra će se sastati i sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom na ponovnom sastanku Komisije NATO – Ukrajina.

Ministri vanjskih poslova NATO-a također će započeti pripreme za samit lidera u julu u Vilniusu, u Litvaniji.

Naglasio je da se NATO mora pozabaviti izazovima “nestabilnosti, terorizma i rastućeg uticaja Irana, Rusije i Kine”.

Drugog dana sastanka, 5. aprila, ministri vanjskih poslova NATO-a sastaće se sa kolegama iz Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda.

Izvor:Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa