MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Jesen u BiH toplija od prosjeka

U naredna tri mjeseca (septembar, oktobar i novembar) u Bosni i Hercegovini prognozira se u cjelini nešto toplije vrijeme u poređenju sa prosječnom temperaturom. 

Veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se oko 45 posto.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti.

Iako se očekuje toplije nego što je uobičajno, u prognoziranom periodu mogući su i prodori hladnijeg zraka, koji bi mogli donijeti i snijeg na planinskim područjima, naručito u novembru.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura oko 25 stepeni Celzijusovih) u Bosni tokom jeseni 2019. veći je od 10, a na području južne Hercegovine prognozira se do 30 toplih dana.

Srednja temperatura zraka za jesen u periodu (1981.-2010.) iznosi u Sarajevu 10,5, Tuzli 10,7, Bihaću 11,4, a u Mostaru 15,5 stepeni Celzijusovih.

U odnosu na prognozu temperature zraka, prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, navode iz FHMZ.

U sljedeća tri mjeseca, iako nema jakog signala, ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto manja. Raspored padavina tokom jeseni biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na jesen 2018. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 35 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira prosječna količina padavina, tokom jeseni, naručito na jugu zemlje moguća su kraća razdoblja sa intezivnijim padavinama.

Prosječne količine padavina tokom jeseni iznose u Tuzli 223, Sarajevu 264, Bihaću 403 i Mostaru 455 milimetara. 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa