Joe Biden: Trenutno se vodi bitka između demokratije i autokratije

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država posjetio je radnike u fabrici Lockheed Martina u gradu Troyu u Alabami kako bi se zahvalio za proizvodnju antitenkovskih sistema Javelin koji igra velliku ulogu u odbrani Ukrajine od ruske agresije.

Biden je napore Sjedinjenih Američkih Država u podršci za Ukrajinu uporedio sa naporima u Drugom svjetskom ratu kada su SAD nazivane arsenal demokratije.

Rekao je kako za svki ruski tenk u Ukrajini je poslano deset Javelina. Radnicima je ispričao kako ukrajinski roditelji svojoj djeci daju ime Javelin u znak zahvalnosti.

Biden je naglasio kako se trenutno u svijetu vodi bitka između demokratije i autokratije te da je sa lideorm Kine Xi Jinpingom pričao više nego sa bilo kojim drugim političarem. Kaže da mu je Xi direktno poručio da demokratija ne može da bude održiva u 21. stoljeću.

U govoru radnicima rekao je da podrška Ukrajincima u odbrani omogućava da se izbjegne Treći svjetski rat i slanje američkih vojnika da se bore protiv ruskih.

“Ako se ne suprostavite diktatorima, historija nam je pokazala da će se oni pojavljivati i pojavljivati. Njihov apetit za moći će rasti”, kazao je Biden.

Osim toga Biden je govorio i o proizvodnji poluprovodnika u SAD-u koji imaju ključnu ulogu u modernim elektroničkim uređajima.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo