Johnson: Obučavamo ukrajinske vojnike u Velikoj Britaniji i Poljskoj

Britanski premijer Boris Johnson je saopćio da Velika Britanija u Poljskoj, ali i na svom tlu, obučava ukrajinsku vojsku za bolju odbranu zemlje od ruskih napada.

“Mogu reći da trenutno obučavamo Ukrajince u Poljskoj za korištenje protivavionske odbrane, a obuka traje i u Velikoj Britaniji za korištenje oklopnih vozila”, izjavio je Johnson u obraćanju novinarima.

Njegov glasnogovornik je kazao da se nekoliko desetina ukrajinskih vojnika nalazi u Velikoj Britaniji zbog vojne obuke. Obuka za korištenje oklopnih vozila, koja su donirali Britanci, počela je ranije ovog mjeseca.

Velika Britanije je ustupila Ukrajini 120 patrolnih oklopnih vozila uključujući Mastiff koji se može koristiti za misije izviđanja ili za patroliranje. Ukrajinski vojnici će također naučiti kako trebaju koristiti ambulantno vozilo Samaritan, kao i oklopna vozila Sultan i Samson namijenjena izviđanju.

Golasnogovornik je dodao da Velika Britanija i saveznici opremaju ukrajinsku vojsku najnovijom opremom koju možda ranije nisu koristili.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo