MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kada se tačno slave Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom?

Dan pobjede nad fašizmom, odnosno dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, obilježava se u svijetu na dva različita datuma, tačnije 8. i 9. maja.

Dan pobjede 9. maja obilježavao se u 15 republika Sovjetskog saveza nakon što je nacistička Njemačka potpisala predaju kasno uvečer 8. maja 1945. (9. maja po moskovskom vremenu). Sovjetska vlada objavila je pobjedu rano 9. maja nakon ceremonije potpisivanja u Berlinu.

U svim zemljama Evropske unije Dan pobjede nad fašizmom (Dan oslobođenja) slavi se 8. maja kao državni praznik, a ne 9. maja. S druge strane Dan Evrope slavi se 9. maja kojim se obilježava godišnjica Schumanove deklaracije, koja predstavlja začetak Evropske unije, pa javnost često miješa Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede 9. maja danas se službeno slavi i u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Izraelu, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Srbiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

Obilježavanje 9. maja kao Dana pobjede nad fašizmom u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama tradicija je nekadašnje Jugoslavije, koja se nastavila i u nezavisnim zemljama koje su nastala raspadom bivše zemlje.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa