MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kako dobro očistiti cipele bez skupih krema i sprejeva

U većini slučajeva, za čišćenje cipela dovoljna vam je čista stara četkica za zube, malo alkoholnog octa pomiješanog s vodom, ili malo sode bikarbone te – malo strpljenja da ih ne oštetite.

Kožne cipele

Kožne cipele možete prebrisati krpicom koju ste namočili u otopinu vode i bijelog octa u jednakom omjeru. Kad se osuše, istrljajte ih mekom krpicom. Ako ima mrlja, istrljajte ih vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuše, pa još jednom uglancajte krpicom.

Cipele od lakirane kože

Ako vaše cipele od lakirane kože, ili štikle, imaju ružne mrlje, istrljajte ih krpicom koju ste prethodno namočili u vazelin. Da biste im dali mrvicu sjaja, pošpricajte ih sredstvom za čišćenje stakla. Dovoljan je mali špric.

Cipele od antilopa 

Iščetkajte ih lagano četkicom na čišćenje noktiju, ili nekom sličnom u jednom smjeru, kako biste uklonili mrlje od zemlje. Kad ih dobro iščetkate, počnite četkati u oba smjera, uz malo jači pritisak, da očistite dublje mrlje. Ako je potrebno, pređite preko mrlja trljajući cipele bijelom gumicom za običnu olovku, ili rašpicom za nokte. Najtvrdokornije mrlje istrljajte krpicom namočenom u bijeli ocat.

Platnene cipele

Započnite s četkanjem prljavštine na cipelama neupotrijebljenom četkicom za zube. Napravite pastu od jednakih dijelova sode bikarbone i vode, pa umočite četkicu i njome istrljajte cipele. Zatim pokrenite mašinu za veš na ciklus kratkog pranja hladnom vodom i dodajte oko polovinu deterdženta u odnosu na ono koliko biste stavili da je bubanj dopola pun. Ubacite cipele i nakon toga pustite da se osuše na zraku.

Bijele tenisice

Pitate se kako uopće oprati cipele koje se konstantno prljaju? Na komadić vate kapnite malo acetona, ili vinskog octa, pa istrljajte mrlje. Ako mislite da ih je potrebno očistiti izbjeljivačem, prvo ga razrijedite u omjeru jedan (dio izbjeljivača) prema pet (dijelova vode), da ne biste obojili tenisice. Onda u tu otopinu namočite četkicu za zube, pa njome istrljajte mrlje. Na kraju isperite toplom vodom.

Izvor: Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa