MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kako izgleda posljednja lista najpopularnijih svjetskih destinacija u eri pandemije

Euromonitor je prethodnih godina rangirao svjetske gradove po kriterijima kvaliteta života, ekonomije i infrastukture, a ove godine pokrenuta je nova lista koja ocjenjuje i odgovor svjetskih metropola na pandemiju koronavirusa, a popis top 20 destinacija predvodi Pariz.

Postoji mnogo načina da se procijeni uspjeh grada kao turističke destinacije pored broja posjetitelja koje dobije. Postoji infrastruktura, održivost i ekonomija, kako se nosi s izazovima privlačenja i smještaja putnika uz održavanje kvalitete života stanovnika, a tu je i efikasnost odgovora na pandemiju covida-19.

Kompanija za istraživanje tržišta Euromonitor sa sjedištem u Velikoj Britaniji nekada je bila poznata po svojoj godišnjoj listi Top 100 gradskih destinacija, koja je sve dok covid nije poništio sve 2020. godine rangirala vodeće destinacije po broju međunarodnih dolazaka.

Popis je zamijenjen novim indeksom Top 100 City Destination Index, koji poredi atraktivnost 100 gradova širom svijeta koristeći šest stubova učinka, s najnovijim izvještajem zasnovanim na podacima prikupljenim 2021. godine.

Još 2019. godine na vrhu liste su dominirale azijske destinacije s Hong Kongom i Bangkokom koji su prednjačili, ali 2021. Evropu sada predstavlja osam gradova u prvih 10.

Listu prvih turističkih heroja pandemijskog doba predvodi Pariz, a top 10 čine i Dubai, Amsterdam, Madrid, Rim, Berlin, New York, London, Minhen te Barcelona.

Pariz predvodi svijet

Pariz je proglašen najatraktivnijom destinacijom na svijetu za 2021. Globalno je rangiran najviše u kategoriji “turističke performanse” i drugi po “turističkoj politici i infrastrukturi”.

Imao je koristi od povratka američkih i azijskih turista, kaže Euromonitor, iako još nije dobio poticaj od posjetilaca iz Velike Britanije.

Dubai – koji je zauzeo prvo mjesto na popisu za 2020. godinu jedini je grad koji je ove godine ušao u prvih 10.

Favorit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je dobio prednost ponovnim otvaranjem za međunarodne turiste u julu 2020., a prošle godine je dobio poticaj od odgođenog Expo-a 2020, koji je počeo u oktobru 2021.

Madrid je četvrti na ukupnoj ljestvici i broj 1 u svijetu u stubu performansi “održivost”. Također je bio treći u svijetu po “turističkoj politici i atraktivnosti”.

Zahvaljujući tome što je Španija ublažila uslove za ulazak na nekoliko tržišta, Barcelona je također porasla u rangu za šest mjesta na 10. mjesto tokom 2021.

Gradovi koji su rangirani od 11. do 20. mjesta su sljedeći: Beč, Milan, Prag, Los Angeles, Tokio, Dublin, Lisabon, Frankfurt, Cirih i Istanbul.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa