MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kako zaustaviti mlade da ne odlaze iz BiH? Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja

Nije novost da se sve više mladih odlučuje na odlazak iz zemlje. Kako ih zadržati?

Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja, pa je tako na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojena Strategija za mlade za period do 2028. godine. Hoće li ona zaista rezultirati ostankom, ili smanjenjem broja odlazaka mladih.

Hercegovačko–neretvanski kanton podstiče stalno unapređenje kvaliteta života i uvjeta za razvoj punih potencijala mladih. Navedeno je to u dokumentu “Strategija razvoja Kantona” za narednih pet godina. Detektirani su najčešći problemi s kojim se susreću mladi, uz rješenja predviđena za naredne godine.

Položaj mladih danas, jednoglasan je stav, nije zadovoljavajući.

“Ovakva je situacija, kada su u pitanju obiteljski proračuni, neodrživa. Studenti u potpunosti moraju plaćati studij. Naša želja je kroz ovaj dokument otvoriti prostor da već od naredne proračunske godine imamo sredstva i za participirane upisnine, koje bi kroz četiri godine dosegle razinu onoga što bi trebao biti naši cilj, a to je da studenti koji studiraju na javnim sveučilištima imaju besplatan studij”, naglašava Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg skupštine HNK (HDZ).

I to je jedna u nizu mjera koja bi trebala poboljšati standard mladih. Neophodni su i novi zakon o srednjoškolskom obrazovanju, znatno više radnih mjesta, otvaranje strukovnih škola i mogućnost prekvalifikacija

Niz mjera za ostanak i bolji život mladih

“Kroz ovu strategiju je dotaknut dio rješenja, a svakako kroz buduće dokumente morali bismo implementirati stvari koje se direktno tiču statusa mladih koji će potpomognuti njihov ugodan život ovdje, a kako ne bi bili prisiljeni tražiti neku novu sredinu za život”, smatra Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA).

“Imamo jako puno nelogičnosti na tržištu rada. S jedne strane imamo puno nezposlenih ljudi, a s druge strane manjak radne snage koju moramo nadomještati drugim metodama”, dodao je Martinović.

Bolji poslovni ambijent

Strategija će se baviti i nezaposlenošću. Prioritet u akcionom planu je podrška Kantona za stambeno zbrinjavanje mladih, a kao mjera je navedeno i oslobađanje od obavezne uplate poreza na prvu nekretninu. Prije svega je, ipak, bolji poslovni ambijent.

“Mi smo imali radionice u srednjim školama sa omladinom koja nije ni imala priliku da se zaposli. U našem društvu je integrisana činjenica da je to društvo koruptivno i da je to teško riješiti. Mladi sa 16 godina već govore kako nema posla i kako hoće da odu. Izuzetno je važno da se nađe sistemsko rješenje i da rješavamo probleme od samog korijena. Strategija je jedno od ključnih rješenja koja će nam u tom pomoći”, mišljenja je Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Mostara.

Mladi danas nemaju ni institucionalno uređene živote zbog čega su zakinuti za mnoga prava koja se ostvaruju u drugim državama. Strategija poput ove Hercegovačko-neretvanskog kantona može znatno popraviti položaj mladih, ali za razliku od mnogih dokumenata koje su vlasti u Bosni i Hercegovini mdosad uzaludno usvojile, ona mora biti efikasna.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa