MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kamp Vučjak od danas će ponovo biti snabdjeven vodom

Migranti u Privremenom prihvatnom centru Vučjak kod Bihaća danas će ponovi dobiti vodu, nakon odluke da obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća finansira Kantonalna uprava Civile zaštite Unsko-sanskog (USK) kantona, javlja Anadolu Agency (AA). 
Iz Javnog preduzeća “Vodovod Bihać” za AA je potrvđeno da je prva cisterna već na putu za kamp Vučjak i da će u toku dana biti isporučena još jedna.
Ta odluka donesena je na jučerašnjem sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK). 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao je pri stavu da Grad Bihać više neće pružati usluge prema kampu Vučjak, odnosno vršiti usluge odvoza smeća i dopremanja vode. Do dislociranja migranata iz kampa Vučjak, obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća preuzima Kantonalna uprava Civile zaštite da bi se spriječila humanitarna katastrofa i preventivno spriječilo ugrožavanje higijensko-epidemiološke situacije.
Crveni križ u Bihaću će opsluživati migrante ishranom – lunch paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije, kao što je to i do sada bio slučaj.

Po jučerašnjoj odluci voda će dolaziti u istoj količini u zavisnosti od povećanja ili smanjenja broja migranata. 
“Jučer nije bilo vode i migranti su se snalazili tako da odu u obližnje porodične kuće u samom naselju. Očekujem da to neće izazvati revolt mještana, jer su oni svjesni te situacije te će vjerovatno izaći u susret migrantima dok se ne uspostavi ponovna isporuka vode”, rekao je Midžić. 

Gradske vlasti Bihaća su ranije upozorile da je za održavanje kampa Vučjak potrebno 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije i drugo.
Iz Crvenog križa su najavili da će nastaviti ulagati napore kako bi se održavanje higijene podiglo na viši nivo te unaprijedilo kompletno stanje u kampu.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa