MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kanadski parlament ocijenio zločine u Ukrajini kao genocid

Poslanici donjeg doma kanadskog parlamenta usvojili su tekst u kojem se osuđuju ruska “djela genocida nad ukrajinskim narodom” i ocijenili da postoje “jasni i obilni dokazi o ratnim zločinima i sistematskim i masovnim zločinima protiv čovječnosti”.

“Donji dom parlamenta usvojio je tekst o djelima genocida nad ukrajinskim narodom”, naveo je, u srijedu uveče, taj dom kanadskog parlamenta u objavi na Tviteru.

Tekst, podnijet na inicijativu poslanice ljevičarske Nove demokratske partije Heder Mekferson, usvojen je jednoglasno.

U dokumentu se navodi da “postoje jasni i obilni dokazi o sistematskim i masovnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su protiv naroda Ukrajine počinile ruske oružane snage, pod vođstvom predsjednika Vladimira Putina”.

Ti zločini posebno uključuju mučenje, “masovne zločine na ukrajinskim teritorijama, prisilno premještanje ukrajinske djece na rusku teritoriju”, kao i slučajeve “fizičkog i psihičkog nasilja i silovanja”.

Donji dom parlamenta je usvajanjem tektsta ocijenio da “Rusija čini djela genocida nad ukrajinskim narodom”.

Kanadski premijer Džastin Trudo je sredinom aprila prvi put koristio termin “genocid” poslije američkog američkog predsjednika Džozefa Bajdena. Kremlj smatra taj termin neprihvatljivim.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo