MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kantonalna bolnica Bihać: Otvorene operacione sale uništene u požaru prije šest godina

Danas će u Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću  biti  otvorene operacione sale koje su  uništene u požaru koji  se desio prije šest godina.  Od tada su se operacije radile u improviziranim i skučenim salama, a kompliciraniji slučajevi upućivani su u veće kliničke centre.  

Već ove sedmice obavit će se prvi operativni zahvati u novoizgrađenim operacionim salama. Pored operacionih sala osposobljeno je i nekoliko pratećih odjela. Podsjećamo, operacije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću u proteklih šest godina su rađene u skučenim prostorima, a za pojedine zahvate pacijenti sa područja USK-a su morali ići u druge kliničke centre.

Podsjetimo,  požar se desio  u  26. jula 2013. godine. Centralna zgrada bolnice je uništena, dok je 400 pacijenata uspješno evakuirano. U požaru je nastala ogromna materijalna šteta, a pomoć bolnici stigla je sa svih strana, od zvaničnih institucija do kompanija i pojedinaca.

U izgradnju novih operacionih sala utrošeno je oko milion i po maraka od čega je oko pola miliona maraka donacija i samih građana. Drugi dio su sredstva od dobiti Unsko-sanskih šuma. Pored novih operacionih sala u Kantonalnoj bolnici se trenutno radi i na rekonstrukciji grudnog i zaraznog odjela kako bi imali proširene kapacitete zbog, između ostalog, i migrantske krize.

Federalna.ba/Trend.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa