MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Kantonalna bolnica u Bihaću u problemima: Ljekari odlaze, dugovi se gomilaju, uslovi sve lošiji

Kantonalna bolnica Doktor Irfan Ljubijankić u Bihaću, svake godine suočava se s odlaskom ljekara i medicinskih radnika, a problem stvaraju i nagomilana dugovanja, kao i neadekvatni uslovi na pojedinim odjelima.

Odjel hirurgije u bihaćkoj bolnici. Pacijenti nad kojima su rađeni operativni zahvati, nevezano da li lakši ili teži, smješteni su u bolesničkim sobama čiji su kapaciteti popunjeni do zadnjeg kreveta. Zbog svega toga uposleni se iz dana u dan susreću s problemima u radu.

SAMIR MUMINOVIĆ, načelnik Odjela za kirurgiju

“Možete zamisliti kad dvije žene, jedna nasuprot drugoj, leže u istom krevetu. Ko neće tako, presjedi često na stolici cijelu noć da bi sutra bio operiran.”

Rješavanje problema hirurgije bit će jedan od prioriteta u narednom periodu. Da je bolja organizacija na ovom i na drugim odjelima bolnice neophodna, ističu i u resornom ministarstvu.

MURIS HALKIĆ, ministar zdravstva USK

“Postoji prostor koji je slobodan nakon pandemije, a prazan je. Njega treba iskoristiti. I masu drugih odjela treba raspodijeliti. Nema logike da neurologija bude gdje sada, da ne bude smještena blizu radiologije u cilju efikasnijeg pružanja dijagnostičkih procedura.”

Operacije se izvode uglavnom u hitnim slučajevima i ukoliko je riječ o pacijentima sa malignim oboljenjima. Svi ostali – čekaju. Hirurg Hajrudin Halilović, s druge strane, problem vidi i u skraćenom vremenu izvođenja operacija.

HAJRUDIN HALILOVIĆ, kirurg 

“Jedno vrijeme to se objašnjavalo zbog toplote, pa hladnoće… To nema nigdje. Takva organizacija vremena sa skraćenim radnim vremenom ne postoji ni na jednoj klinici. To je aktivno radno vrijeme. Ljekar bi praktično trebao početi da radi čim dođe na radno mjesto.”

Od tri operacione sale jedna nije u funkciji. Čak i da se to riješi, pitaju se ko bi radio, jer na 12 hirurga koliko ima na odjelu, nemaju dovoljno anesteziologa. A na ovaj obim posla funkcionisati normalno ionako ne mogu.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa