MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Karantin u Bosanskoj Gradišci od danas u funkciji, postavljeni šatori i u Brčkom

Šatorski karantin kod Graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci od danas će biti u funkciji, a na drugim graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine postavljeno je još nekoliko izolatornih šatora u koje će morati ići stranci prilikom ulaska u našu zemlju.Svi koji danas od 17 sati uđu u BiH preko GP Bosanska Gradiška ići će u izolatorne šatore, a zdravstveni radnici će raditi trijažu i svi za koje se procijeni da je potrebno ostat će u karantinu.

Osobe za koje se procijeni da bi njihov ostanak u šatoru mogao naštetiti njihovom zdravstvenom stanju, bit će u karantinu dok im se ne osigura prijevoz prema domu zdravlja u njihovoj lokalnoj zajednici.

Najavljeno je da će se kapacitet ovog karatina proširiti za još 60 mjesta, a kompletan posao vezan za ishranu ljudi u karantinu će obavljati Civilna zaštita.

Karantin, kapaciteta 140 osoba, uspostavljen je na lokaciji starog carinskog terminala, a danas ga je obišao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Ukazao je na to da osjetljive grupe stanovništa, kao što su trudnice i majke sa djecom, treba razdvojiti od ostalih osoba koje će boraviti u šatorima, a određen je i prostor za ljekare i policiju.

Kada je riječ o novim šatorima, saznajemo da je postavljen šator na stadionu NK Jedinstvo u Brčkom, u blizini graničnog prijelaza. Također su u blizini GP Gradina Oružane snage BiH danas postavile tri izolatorna šatora, a Civilna zaštita RS-a dva izolatorna šatora.

Međutim, u ovim šatorima još nisu osigurani uslovi za njihovu potpunu funkcionalnost, kazao nam je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman. Kako kaže, nažalost, još nisu osigurani logistički niti drugi uslovi za funkcionalnost svih do sada postavljenih šatora na granicama u smislu njihovog priključenju na struju i drugih potrebnih uslova.

Podsjećanja radi, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak pojasnio nam je da će u šatore na graničnim prijelazima prilikom ulaska u BiH ići stranci, a državljani BiH koji se vraćaju kući idu u izolaciju u svoje domove. Izolacija u oba slučaja traje 14 dana.

Izvor. klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa