MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Katolici danas slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan

Katolici širom BiH, regije i svijeta danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

Na blagdan Uskrsa širom BiH u crkvama se služi sveta uskrsna misa kojoj tradicionalno prisustvuje veliki broj vjernika.

Uskrs je najveći i najstariji kršćanski praznik jer suština kršćanskog učenja označava Kristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću. Ovaj dan predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista.

Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijardi ljudi. Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca, na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su zajedničku poruku svim katolicima koju je pročitao Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

U zajedničkoj uskrsnoj poslanici, koju potpisuju mons. Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Željko Majić, biskup banjolučki, i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, navodi se da svaki put iznova u povodu svetkovine Uskrsa, “radi jačanja vjere u život koji neće imati kraja, potrebno je ponoviti i, radi svjedočenja naše radosti svim drugim ljudima, korisno je podsjetiti na crkveni nauk prema kojemu: “Isusovo uskrsnuće najviša je istina naše vjere u Krista te je, kao središnja istina vjerovana i življena u prvoj kršćanskoj zajednici, prenesena kao temeljna predaja, utvrđena spisima Novoga zavjeta, propovijedana kao bitni dio vazmenog otajstva zajedno s križem”.

Kako se navodi, Isusovo uskrsnuće je prvo u dugom nizu pobjeda nad smrću jer “nakon njega, što također s nadom vjerujemo, uslijedit će uskrsnuće drugih ljudi koji su usnuli snom mira”.

“Isusovo uskrsnuće je, dakle, događaj u kojemu je nadvladana smrt te je po tom događaju trajan život darovan u obliku ponude i mogućnosti svakomu, jer svaki čovjek je već ili će tek biti u nekom grobu”, navodi se u uskrsnoj poslanici. 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa