Kim Jong Un najavio jačanje nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un obećao je da će ojačati program nuklearnog oružja zemlje, tokom govora na vojnoj paradi u Pjongjangu, javili su državni mediji Sjeverne Koreje jutros.

“Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje najbržim tempom”, rekao je Kim, prema transkriptu koji je objavila zvanična korejska novinska agencija (KCNA).

Kim je održao govor u ponedjeljak na paradi povodom 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu.Sjeverna Koreja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja, a ponovljeni pregovori s ciljem uvjeravanja Kima da ga okonča nisu urodili plodom.

Kim Jong Un je jučer rekao da je nuklearno oružje zemlje “simbol nacionalne moći” i da će država “dalje jačati i razvijati nuklearne snage najvećom mogućom brzinom”.

Pjongjang je ove godine izvršio više od deset testova oružja, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete punog dometa po prvi put od 2017. godine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo