MARKETING

Kina poslala 30 aviona u zonu zračne odbrane Tajvana, Taipei podigao borbene avione

Nakon što je Kina poslala 30 aviona u zonu zračne odbrane Tajvana, Taipei je odgovorio podizanjem svojih borbenih aviona.

Incident se dogodio u ponedjeljak i najveći je od januara. Uslijedio je nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio Kinu da se ne upusti u invaziju na Tajvan, odnosno na dan kada je američka senatorka Tammy Duckworth posjetila otok kako bi s tajvanskim liderima razgovarala o sigurnosti.

Kina je povećala frekvenciju svojih zračnih misija u proteklim mjesecima tvrdeći da obavlja vježbe, a takvi potezi su izazvali bijes Tajvana te povećali tenzije u regiji.

Kina vidi Tajvan kao otcijepljenu provinciju, koja može biti zauzeta silom ukoliko to bude potrebno.

U najnovijem incidentu su učestvovala 22 borbena aviona, sredstva za elektronsko ratovanje te avion za rano upozorenje i otkrivanje podmornica, saopćilo je ministarstvo odbrane Tajvana. Avion je letio u zoni sjeveroistočno od otoka Pratas koji su dio identifikacione zone protuzračne odbrane Tajvana (ADIZ). Međutim, avioni nisu ušli direktno u tajvanski zračni prostor, a to bi se smatralo neprijateljskim činom.

ADIZ je zona izvan teritorija jedne zemlje i njenog zračnog prostora u kojoj se ipak identificiraju i prate strani avioni u svrhu nacionalne sigurnosti. Ta zona je tehnički i dalje međunarodni zračni prostor.

Kineski avioni već godinu dana lete u tajvanskom ADIZ-u, a analitičari su ranije rekli da je to upozorenje za Tajvan da zvanično ne proglasi nezavisnost.

Peking je u prošlosti tvrdio da su vježbe fokusirane na zaštitu suvereniteta Kine.

Biden je rekao da Kina “flertuje s opasnošću leteći blizu Tajvana” te je upozorio ovu zemlju rekavši da su SAD spremne na vojni odgovor ako Peking izvrši invaziju.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo