MARKETING

Kineska kompanija zainteresovana za eksploataciju mermera u Novom Travniku

Predstavnici kineske kompanije KREMIT, na čelu sa predsjednikom kompanije Hao Yong Jingom, posjetili su nedavno općinu Novi Travnik, gdje su istakli interes za ulaganjem na području ove općine.

Predstavnici kompanije KREMIT prezentovali su svoje poslovanje u BiH na eksploataciji arhitektonsko – građevinskog kamena u Berkovićima pored Stoca. Kompanija je, kako nam je kazao Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika, preko ovlaštenih geologa radila terensko izviđanje potencijalnih nalazišta arhitektonsko – građevinskog kamena na širem lokalitetu mjesne zajednice Rostovo.

“Iz ove kompanije izrazili su interes i za eksploataciju arhitektonsko – građevinskog kamena mermera na području općine Novi Travnik. Nakon toga je data uža lokacija za koju su investitori zainteresovani. Mi smo im kazali kako smo spremni da im, u skladu sa zakonskom regulativom, izađemo u susret za sve što je potrebno”, kazao je Dujo, te podsjetio kako u proceduri dodjele koncesije Općinsko vijeće daje prethodnu saglasnost za provođenje procedure dodjele koncesije.

Predsjednik kompanije KREMIT Hao Yong Jing istakao je namjeru, ukoliko dođe do eksploatacije arhitektonsko – građevnog kamena mermera na području općine Novi Travnik od ove kompanije, da otvori i prerađivačke kapacitete za kamen na području ove općine i uposli znatan broj ljudi.

“Samo bi se dio kamena prerađivao u kamene ploče prve klase koje bi se izvozile za Kinu, dok bi se veći dio kamena koji ostaje poslje proizvodnje ploča prerađivao u pogonima koji bi se otvorili na području Novoga Travnika i ti bi se proizvodi nudili tržištu Bosne i Hercegovine i regije”, kazao je Dujo.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo