MARKETING

Kinezi poslali veliki broj borbenih aviona u samoproglašeni zračni prostor Tajvana

Kina je poslala 29 borbenih aviona u samoproglašeni odbrambeni zračni prostor Tajvana, saopćili su iz Ministarstva odbrane Tajvana.

Istaknuto je da je Narodna oslobodilačka armija Kine poslala različite borbene avione, letjelicu za rano upozoravanje i kontrolu, avion specijalizovan za elektronsko ratovanje, protivpodmornički avion, letjelicu za prikupljanje obavještajnih podataka i avion za punjenje goriva.

Navedeni broj aviona je od početka ove godine treći najveći dnevni broj aviona koji su ušli u samoproglašeni odbrambeni zračni prostor Tajvana. Kina je ovo posljednji put učinila prije manje od mjesec dana.

Tajvan je angažovao svoje borbene avione kao odgovor Kinezima. U pripravnost je stavljena i protuzračna odbrana.

Tenzije između Kine i Tajvana traju duže od 70 godina, tj. od završetka građanskog rata u Kini nakon kojeg su kineski nacionalisti izbjegli u Tajvan. Kina smatra da je ovaj otok dio njenog teritorija, iako nema kontrolu nad njim.

Prema CNN-u, Peking ne isključuje mogućnost da vojnom silom ovlada Tajvanom te posljednjih nekoliko godina na njega vrši pritisak, što podrazumijeva i navedene aktivnosti borbenih aviona.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo