MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Knjige”Genocidna namjera Bratunac 1992.” I,II,III. promovirane u Velikoj Kladuši

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Velika Kladuša sinoć je upriličila promociju knjige “Genocidna namjera Bratunac 1992. I,II, III.” autora Ramiza Salkića u prostorijama HUTK-a Stari Grad Velika Kladuša.

U prepunoj sali Starog grada, promotori knjige bili su Ejub Keserović i Tahirović, a moderatorica cjelokupnog događaja bila je Bisenija Mušedinović. Promociju knjige uveličao je i nastup velikokladuškog hora “El-Verdu”.

Knjiga “Genocidna namjera Bratunac 1992. I,II,III.” djelo je koje ima za cilj da sveobuhvatno prikaže zločine počinjene nad Bošnjacima Bratunca tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu kroz izjave preživjelih svjedoka.

Knjiga donosi izjave više od trideset sagovornika, popis grobnica, koje su otkrivene u ovim naseljima, spisak ubijenih stanovnika ovih naselja njih 1.282, kao i dešavanja tokom procesa povratka u ova naselja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Iznenadio sam se što ste došli u ovolikom broju i hvala vam na tome. Rad na ovim knjigama je iscrpan, emotivan, težak koji uzima puno vremena, ali i puno emotivno troši čovjeka zajedno sa sagovornicima kojima sam neizmjerno zahvalan na spremnosti da budu dio ovog projekta”, ističe autor i dodaje:”Meni često spočitavaju to, da smo mi, Bošnjaci, se vratili u svoj dom da živimo u miru, svjesni okruženja u kojem se nalazimo i da nismo počinili ni jednu osvetničku akciju”.

Ovo samo govori da je važno pisati vlastitu historiju i da će ova djela, kojih će na kraju biti ukupno 7, ostati u amanet budućim generacijama kao svjedočanstvo o stradanjima Bošnjaka u 15 mjesnih zajednica i naselja Općine Bratunac.

Lajla Žalić Dautović/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa