MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom obustavlja vojne operacije u Jemenu tokom ramazana

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv pobunjeničke grupe Husi u Jemenu, saopštila je kasno u utorak da će obustaviti vojne operacije tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, kako bi osigurala uspjeh konsultacija i stvorila pozitivno okruženje za mirovne napore.

Saudijska državna novinska agencija SPA citirala je izjavu službenog glasnogovornika koalicije brigadnog generala Turkija al-Malkija da će koalicija, na zahtjev Vijeća za zaljevsku saradnju, obustaviti vojne operacije u Jemenu počevši od srijede u 6 sati ujutro.

U saopštenju se navodi da je ovo korak u podršci svim nastojanjima i naporima za postizanje sveobuhvatnog, održivog rješenja jemenskog sukoba i postizanje sigurnosti i stabilnosti u bratskom Jemenu.

“Komanda združenih snaga koalicije će se pridržavati ovog prekida i poduzeti sve potrebne korake i procedure kako bi osigurala njen uspjeh i stvorila povoljne uslove potrebne za uspješne konsultacije i povoljno okruženje za sveti mjesec ramazan radi postizanja mira i okončanja sukoba”, navodi se u saopštenju.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu. Više od 233.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju sedam godina.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa