MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Koliko su princ William i Kate Middleton zaradili nakon smrti kraljice Elizabete

Nakon kraljičine smrti, princ William i Kate Middleton ne samo da su dobili niz novih titula, već su preko noći postali i milijarderi.

Prije vijesti o smrti kraljice, William je primio sredstva od Crown Estatea, Sovereign Grantsa i od svog nasljedstva od svoje pokojne majke princeze Diane. Njegova neto vrijednost procijenjena je na oko 40 miliona dolara.

Međutim, njegova neto vrijednost skočila je za 1,3 milijarde dolara, podigavši njegovu ukupnu neto vrijednost na 1,34 milijarde dolara.

Razlog za ovaj veliki porast bogatstva je taj što su princ William i Kate naslijedili bivše titule kralja Charlesa. Osim što su bili vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, sada su i princ i princeza od Walesa, kao i vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla.

Značajno je da vojvodstvo Cornwalla dolazi s ogromnim zemljištem i raznim dobrima širom zemlje vrijednim 1,3 milijarde dolara.

Imanje se prostire na oko 52.000 hektara i proteže se u 20 okruga u Engleskoj i Walesu (bizarno je da većina zapravo nije u Cornwallu) i sastoji se od poljoprivrednog zemljišta, dijelova nacionalnog parka Dartmoor, terena za kriket, pa čak i zatvora.

Charles je prethodno bio vojvoda od Cornwalla više od pet decenija, što ga čini vojvodom od Cornwalla s najdužim stažem u historiji.

Vlasništvo nad imanjem donijelo mu je 21 milion funti (24 miliona dolara) u posljednjoj fiskalnoj godini. Kralj je dobrovoljno platio najveću stopu poreza na dohodak (45 posto) na imovinu.

Međutim, kako se vojvodstvo ne smatra kompanijom prema poreznim zakonima, Charles nije morao plaćati porez na dobit preduzeća ili kapitalnu dobit.

To je izazvalo kritike javnosti i zastupnika, a posebno je kontroverzno jer imanje posjeduje zemlju koja se nekada koristila za rudarstvo, a vojvodstvo posjeduje prava na rudnike.

Nakon preuzimanja posjeda, William će sada donositi sve odluke o oblikovanju njegove budućnosti.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa