MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Koliko zaista koštaju kupljeni respiratori i šta bi bilo da smo imali više pacijenata u bolnicama

Nakon što je vještačenje Tužilaštva BiH pokazalo da uvezeni respiratori iz Kine ne mogu biti korišteni za ono za šta su kupljeni postavlja se logično pitanje koliko su zaista koštali. Na ova pitanja odgovor moraju dati i odgovornost preuzeti nadležni koji su kupovinu “fuš” robe iz Kine predstavljali kao veliku pobjedu.Nakon što je Tužilaštvo jučer zvanično utvrdilo ono što je istog dana po otvaranju teme koja potresa državu kazao ekspert Almir Badnjević, da je nabavljena pogrešna oprema, ona koja se ne može koristiti u bolničkim jedinicama intezivne njege i za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom koji su u teškom stanju, već modeli za hitne situacije i transport bolesnika, otvara se pitanje cijene i vjerovatno “napuhanih” računa.

Sad i laik zna da takav respirator nepoznatog kineskog proizvođača ne može biti skuplji od vrhunskog uređaja nekog elitnog njemačkog ili američkog proizvođača te da nema te tržišne situacije koja može opravdati kupovinu takvih respiratora po cijenama višim od 100 hiljada KM po komadu.

Sve zamjerke koje su istraga nadležnih organa i istraživačko novinarstvo medijskih kuća u BiH izbacili pred oči javnosti o načinu kako je izvršena javna nabavka respiratora duboko inkiminiraju odgovorne i da su oni kupili vrhunske respiratore, a saznanje da se radi o neupotrebljivoj opremi problem diže na viši nivo.

Respiratori koji su kupljeni, sada je skoro sigurno, nalaze se u nižim cjenovnim klasama i cijene koje su predočene u ugovorima teško da mogu biti stvarne, što istragu usmjerava na dodatne nelegalne radnje.

Uz sve ovo postavlja se pitanje da li naručilac, nakon istrage, može tražiti povrat novca i reklamaciju kupljene robe. Osim pronevjere javnih sredstva, znatno je oštećen i zdravstveni sistem koji je s razlogom iskazao potrebu za kupovinom 300 ovih vrijednih aparata.

Dodatni segment cijele priče nakon vještačenja i potvrde da se radi o respiratorima koji ne ispunjavaju ni minimum uvjeta za korištenje u jedinicama intenzivne njege jeste šta bi bilo da se pojavila takva potreba za njihovim korištenjem? Šta bi bilo da se epidemiološka situacija razvijala tako da se desio nagli rast broja zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani, a FUCZ umjesto respiratora za intenzivnu njegu nabavlja emergency respiratore za vozila hitne pomoći?

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH provodi istragu u predmetu uvoza respiratora iz Kine koji je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH uvezla kompanija “Srebrena malina” Fikreta Hodžića. Nabavku je odobrila Federalna uprava civilne zaštite, a nadležni u Federaciji BiH pohvalili su se da je kupljena vrhunska roba.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa