MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Konaković o bivšoj upravi Autocesta FBiH: Ukrali su milione KM

Lideri Trojke su održali konferenciju za medije danas u Sarajevu, a predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković između ostalog je govorio o sumnjama na kriminal koji su otkrili u Autocestama FBiH nakon što je došlo do promjene rukovodstva ove javne kompanije.

Na konferenciji je prvo govorio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je istaknuo da su ugovori Autocesta FBiH u periodu kada je Elmedin Voloder bio direktor narasli po 150 posto “bez ičije saglasnosti ili promjene trase”.

Konaković je svoje obraćanje počeo optužujući bivšeg direktora Autocesta FBiH Volodera da je novcem koji je navodno ukrao u tom preduzeću pokušavao kupiti bošnjačke delegate u federalnom Domu naroda kako bi onemogućili Trojku da formiraju Vladu FBiH.

“Kada je bio dan glasanja za Vladu FBiH govorio sam o direktoru Autocesta koji okolo hoda i nudi ogromne sume novca kako bi u klubu Bošnjaka napravili ‘legitiman klub’ kupujući delegate. Cilj je bio zaustaviti imenovanje vlade. Govorilo se o ogromnim ciframa koje su im nuđene, ali sada kad sam vidio dokaze, čudim se da nisu nudili i više. Ovakve stvari nikada niste vidjeli u BiH”, rekao je Konaković.

Govoreći o trasi Vranduk – Ponirak istaknuo je da je sav planirani novac za gradnju (76 miliona eura) potrošen, a da je urađeno svega 41 posto od dogovorenih pet kilometara.

Zatim je naveo sljedeći projekat za koji su naknadni radovi koštali više od osnovnih radova.

“Za projekat od 70-ak miliona KM su najavljeni naknadni radovi od 90 miliona što je i 150 posto više od osnovne cijene koštanja. Nisam nikada vidio bahatiji kriminal”, rekao je Konaković.

Dodao je da je bivši direktor imao očiglednu namjeru da na samo jednom projektu ukrade 100 miliona eura.

“Geolozi i projektanti su ostavili pisani trag upozorenja da se to što planiraju ne smije raditi. Napravljene su trase na kojima je stavljeno po 0 eura, kada su preuzeli direktorovanje te cijene od nula su mijenjali i stavljali cifre pravdajući se geološkim istraživanjima. Ali geolozi su govorili da je to prevara i laž. Izmislili su te trase s namjerom da ukradu 100 miliona eura po jednoj trasi”, rekao je Konaković.

Osim sumnjivih cifri i izmjena ugovora, naveo je i da su ugovori sklapani sa direktorovom bivšom firmom.

“Ovaj čovjek je ubijeđen bio da neće biti smijenjen, inače ne bi potpisao ovakve ugovore. Konsultant na cijelom projektu je firma čiji je on bio vlasnik prije nego je postao direktor autocesta”, rekao je.

Na kraju je najavio da se isto dešava i u Elektroprivredi i rudnicima koji propadaju.

“Tamo su krali i otimali. Mislim da se te štete u jednom mandatu mjere u milijardama”, poručio je Konaković.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa