MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Košarkaši BiH zauzeli 18. mjesto na Eurobasketu kao druga najbolja petoplasirana ekipa

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Eurobasket 2022 završila je na 18. poziciji i to kao druga najbolja petoplasirana ekipa u grupnoj fazi.

Naši košarkaši su u grupi sa Mađarskom, Njemačkom, Slovenijom, Francuskom i Litvanijom ostvarili dvije pobjede i to jednu protiv Slovenaca kao aktuelnih prvaka Evrope, no porazom od Litvanije u posljednjem kolu završili smo nastup na smotri najboljih evropskih selekcija.

Naime, Litvanci su protiv nas također došli do druge pobjede, a zbog boljeg međusobnog omjera prošli su u osminu finala i tamo se sastali protiv Španije, gdje je ujedno i završio njihov put.

Naša reprezentacija je s dvije pobjede druga najbolja petoplasirana selekcija u grupnoj fazi s nešto lošijom koš-razlikom od Izraela, koji također ima dvije pobjede i prvenstvo je završio na 17. mjestu.

Najbolji rezultat na Eurobasketu naša selekcija je ostvarila 1993. godine kada smo zauzeli osmu poziciju.

Estonci su 19., Bugari 20., Gruzija je završila kao 21. selekcija na Eurobasketu, Nizozemska na 22., Mađarska na 23. i Velika Britanija na posljednjem 24. mjestu.

Što se tiče boljih plasmana od nas, Srbija je završila na devetom mjestu, Turska na 10., a dalje su do 16. pozicije redom Hrvatska, Ukrajina, Crna Gora, Belgija, Litvanija i Češka.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo