MARKETING

Kosovo odložilo primjenu mjera zbog kojih je došlo do usijanja tenzija sa Srbijom

Vlada Kosova je donijela odluku o odlaganju primjene mjera na mjesec dana. Mjere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas (ponedjeljak) budu uklonjene barikade postavljene na prijelazima.

Kako se navodi, vlada Albina Kurtija učinila je to na zahtjev Vlade Sjedinjenih Američkih Država. U Kosovu je od danas trebalo početi uklanjanje srbijanskih tablica sa automobila i nevaženje srbijanskih identifikacionih dokumenata. Očekivano, ovakav potez kosovskih vlasti naišao je na snažne reakcije Beograda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno sinoć, poslije sastanka u Generalštabu, da se nada da će doći do deeskalacije situacije i da će uskoro biti pronađeno odgovarajuće rješenje.

“Predstoji nam najteža politička borba u narednim nedjeljama i mjesecima i zahvaljujem svima na uzdržanosti, prije svega Srbima na Kosovu i Metohiji koji čuvaju naše ime i prezime”, rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o odlaganju primjene najavljenih mjera.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Josepa Borella za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan Ambasadi SAD-a u Prištini na snažnoj podršci”, naveo je u poruci na Twitteru Miroslav Lajčak.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo