MARKETING

Kriminal u Njemačkoj smanjen za 15 posto između 2005. i 2019. godine

Kriminal u Njemačkoj smanjen je za 15 posto između 2005. i 2019. godine, prema službenim podacima objavljenim u petak.

I desničarski i ljevičarski ekstremizam porastao je tokom godine pandemije, saopštila je nemačka obaveštajna agencija u svom najnovijem izveštaju.

Statistika pokazuje da je Njemačka “jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, tvrdi Horst Seehofer ministar unutrašnjih poslova. Međutim, pandemija koronavirusa podstakla je porast nasilja u porodici, kao i broj slučajeva širenja mržnje na internetu u režiji ekstremne desnice, uključujući antisemitizam.

Periodični izvještaj o sigurnosti savezne vlade, koji bi trebao biti predstavljen kasnije u Berlinu, pokazao je da je na pad u velikoj mjeri utjecalo smanjenje provala i krađa druge imovine. U izvještaju se navodi da je opao i broj slučajeva teških nasilnih zločina. Njemačka bilježi samo mali broj ubistava u poređenju sa većinom drugih zemalja.

Politički motivirani zločini u porastu

Međutim, vlasti su zabrinute zbog porasta politički motivisanih zločina, od kojih mnogi pripadaju ekstremno desničarskim grupama. Od vrhunca evropske migrantske krize 2015. godine, kada je više od milion migranata potražilo utočište u Njemačkoj, godišnje se registruje više od 20.000 politički motiviranih zločina, pokazuju podaci.

Strani državljani su u 2019. godini činili 34,6 posto osoba optuženih za krivična djela, u poređenju sa 21,1 posto u 2009. godini.

Pandemija koronavirusa je u međuvremenu izazvala porast nasilja u porodici, ali su nasilni incidenti izvedeni u javnosti opali.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo