MARKETING

Krivična prijava protiv Milorada Dodika zbog napada na ustavni poredak

Protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u ponedjeljak je podnesena krivična prijava zbog napada na ustavni poredak BiH.

Zajednički krivičnu prijavu podnijeli su Tužilaštvu BiH Udruženje “Žene žrtve rata” i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tim povodom su podnosioci danas u saopćenju obrazložili da je Dodik na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika Srpska, a koji posredstvom javnih dužnosnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih partnera izabranih u institucije tog entiteta, aktivno provode davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine.

“Za nas, secesija je u toku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina  napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno-pravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana uključujući i građane iz Republike Srpske. Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021.”, navedeno je u saopćenju. 

Podnosioci prijave smatraju da postoji osnovana sumnja o počinjenom krivičnom djelu iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odgađanja ili čekanja nekakvih rokova.

“Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive”, navodi se u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je ranije podnio krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo