MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Krizni štab USK: Karantini uskoro počinju s radom, večeras stiže više od 100 građana u BiH

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno su 34 osobe pozitivne na koronavirus. Za medije je potvrđen još jedan slučaj zaraze u Bihaću, a najavljen je večerašnji dolazak 100 građana u BiH, kao i početak rada karantina.Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović je izjavila da se na području USK nalaze 34 pacijenta pozitivna ka koronavirus.

“Do danas je urađeno ukupno 359 uzoraka na koronavirus, pozitivan je bio 41, 22 se oporavilo, a 5 je umrlo. Trenutno imamo 34 pacijenta pozitivna na koronavirus, najviše iz Cazina i Bihaća”, izjavila je Ćemalović.

Dodala je da su u utorak uzeta 42 uzorka pacijenata od čega je analiza urađena za 22, a pozitivna je jedna osoba iz Bihaća.

Potom se osvrnula na raspodjelu medicinskih timova na graničnim prijelazima te najavila večerašnji dolazak više od 100 građana iz inostranstva.

“Što se tiče graničnih prijelaza Izačić i Maljevac, naredboom Federalnog štaba civilne zaštite trebamo imati oformljene zdravstvene timove, ljekara i medicinskog tehničara. Radi se o dva prijelaza koji rade 24 sata, tako da na svakom pod njih trebamo imati po četiri tima. Izvjesno je i da će s radom početi prijelaz Lipa su i u ovom slučaju planirana dva tima. Večeras očekujemo dolazak većeg broja građana iz inostranstva, više od 100 osoba na prijelazu Izačić. Oni će biti smješteni u kućnu samoizolaciju jer još ne radi karantin. To se odnosi na one bez simptoma, dok će oni sa simptomima biti upućeni u Dom zdravlja”, rekla je ministrica.

Karantini se uspostavljaju na dvije lokacije te će uskoro početi s radom.

“Dobili smo rješenje od Federalnog ministarstva zdravstva za rad karantina na dvije lokacije, a to su dvorane u Cazinu. Moramo tražiti program rada, oni će snositi troškove rada tih karantina koji će početi raditi u dogledno vrijeme”, kazala je Ćemalović.

Potom se medijima obratio Hajrudin Havić, direktor KB Dr. Irfan Ljubijankić.

“Na infektološkom odjelu se nalazi devet pacijenata od kojih je pet pozitivno na koronavirus, a u četiri slučaja postoji sumnja te su im uzeti brisevi. Svi pacijenti su u stabilnom stanju, nemamo nikoga na intenzivnoj njezi”, kazao je Havić.

Nabavka medicinske opreme predstavlja problem.

“U problemu smo jer je EU zatvorila granice, kao i Amerika. Nemamo informaciju u kojoj je fazi oprema koju je obećao Džanan Musa. On jeste sve dogovorio s dobavljačima, ali je pitanje kada će to biti isporučeno. Zaštitne opreme zasad imamo, ali nam treba kontinuirana isporuka. Jednu količinu lijekova smo povukli i bez njih ćemo ostati jer radimo”, završio je Havić.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa