MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Latvija i Finska poručile da nisu dobrodošli Rusi koji žele izbjeći mobilizaciju

Latvija i Finska su poručile da neće prihvatiti Ruse koji odlaskom iz svoje države žele izbjeći djelomičnu vojnu mobilizaciju, a na koju se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin jučer, 21. septembra.

Obratili su se latvijski ministar vanjskih poslova Edgar Rinkevics i finski ministar odbrane Antti Kaikkonen.

“Latvija iz sigurnosnih razloga neće razmatrati izdavanje humanitarnih ili nekih drugih viza ruskim državljanima koji žele izbjeći mobilizaciju”, naglasio je Rinkevics.

Kaikkonen je izjavio da Finska prati ono što se dešava u susjednoj Rusiji te je ocijenio da postoje razlozi da njegova država pooštri viznu politiku prema ovoj zemlji.

“Što se tiče situacije oko Finske, mogu reći da je sigurnosna situacija stabilna i mirna. Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i pomno pratimo situaciju”, naveo je.

Putin je pozvao na mobilizaciju 300.000 rezervista za agresiju na Ukrajinu te je najavio referendume u okupiranim ukrajinskim teritorijama o tome da li žele postati dijelom Rusije, prenosi Al Jazeera English. Veći broj Rusa je nakon ovog poziva odlučio da ode u neku drugu državu, a među kojima su Srbija i Turska.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je izjavio da je zabrinut zbog posljednjih dešavanja u i oko Ukrajine te da avionska karta od Moskve do Beograda na crnom tržištu košta čak 9.000 eura. Rusi su nezadovoljstvo Putinovom odlukom iskazali protestima, a tom prilikom uhapšene su stotine građana.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa