MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ledena oluja u SAD-u povećala broj žrtava i paralizovala Buffalo

Smrtonosna oluja koja je posljednjih dana zamrzla veći dio SAD-a, paralizovala je na Božić Buffalo u američkoj državi New York, zarobivši vozače u njihovim automobilima, ostavivši bez struje hiljade domova i povisivši broj ljudskih žrtava.

Najmanje 37 ljudi poginulo je u incidentima povezanim s vremenskim neprilikama u SAD-u, prema podacima NBC Newsa, otkako je hladni val zahvatio većinu nacije, zajedno sa snijegom, ledom i zavijajućim vjetrovima oluje koja je zahvatila područje Velikih jezera prošlle sedmice.

CNN je izvijestio o ukupno 26 smrtnih slučajeva uzrokovanih vremenskim nepogodama, piše HRT.

Veliki dio gubitaka života koncentrisan je u i oko Buffala na obali jezera Erie u zapadnom New Yorku, dok su velika hladnoća i obilni snijeg jezerskog efekta, koji nastaje prolaskom hladnog zraka iznad toplijih jezerskih voda, trajali kroz blagdanski vikend.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz rekao je da se potvrđeni broj mrtvih zbog oluje u nedjelju popeo na 12, budući da su još tri smrti zabilježene protekle noći u regiji Buffala.

Posljednje žrtve uključuju neke pronađene u automobilima, a neke u snježnim nanosima, rekao je Poloncarz, dodajući da bi broj mrtvih mogao još rasti.

Uprkos zabrani vožnje koja je uvedena od petka, stotine vozača u okrugu Erie ostali su zaglavljeni u svojim vozilima tokom vikenda, a pripadnici Nacionalne garde pozvani su u pomoć u spašavanju koje je komplikovano zbog uslova ekstremne bjeline i visokog snijega, rekao je Poloncarz.

“Ovo je Božić kakvom se niko nije nadao niti ga očekivao”, rekao je Poloncarz.

Moje najdublje saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Policijska uprava Buffala objavila je online molbu za javnu pomoć u potrazi i izvlačenju, tražeći od onih koji imaju snježne sanke i voljni su pomoći da nazovu posebnu telefonsku liniju za upute.

Ozbiljnost oluje bila je primjetna čak i za regiju koja je navikla na oštre zimske uslove.

Christina Klaffka, 39-godišnja stanovnica North Buffala, gledala je kako oluja otpuhuje crijepove s krova kuće njenog susjeda i slušala kako joj prozori zveckaju od “vjetrova poput uragana”.

U subotu navečer ostala je bez struje zajedno s cijelim svojim susjedstvom, a u nedjelju ujutro još je bila bez nje.

“TV mi je stalno treperio dok sam pokušavala gledati utakmicu Buffalo Billsa i Chicago Bearsa. Nestalo mi je struje ubrzo nakon treće četvrtine”, rekla je.

John Burns, 58-godišnji penzioner iz North Buffala, rekao je da su on i njegova porodica bili zarobljeni u svojoj kući 36 sati zbog oluje i ekstremne hladnoće koju je nazvao “zlokobnom i gadnom”.

“Niko nije bio vani. Niko nije čak ni šetao svoje pse”, rekao je.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je novinarima u nedjelju da je Bidenova administracija pristala podržati njen zahtjev za proglašenjem savezne katastrofe.

Oko 200 pripadnika Nacionalne garde mobilizovano je u zapadnom New Yorku, pružajući pomoć policiji i vatrogasnim ekipama, provodeći zdravstvene preglede i donoseći zalihe u skloništa, rekla je Hochul.

Oluja se u nedjelju kretala prema istoku, nakon što je bez struje ostavila čak 1,5 miliona korisnika što je krajem prošle sedmice prisililo na otkazivanje hiljada komercijalnih letova tokom užurbanog prazničnog perioda putovanja.

Više od 150.000 domova i kompanija u SAD-u bilo je bez struje u nedjelju, što je veliko smanjenje u odnosu na 1,8 miliona koliko ih je bilo bez struje rano u subotu.

U Buffalu 16 posto stanovnika u nedjelju nije imalo struje, rekli su zvaničnici.

U Kanadi je također nestalo struje za najmanje 140.000 korisnika komunalnih usluga, uglavnom u pokrajinama Ontario i Quebec, koje je teško pogodio isti vremenski sistem koji je zapadni New York zatrpao snijegom.

Više od 1.700 letova u Sjedinjenim Američkim Državama otkazano je od nedjelje u podne, prema FlightAware alatu za praćenje letova.

Božićne temperature bile su daleko ispod prosjeka u centralnim i istočnim dijelovima SAD-a, a ispod nule čak i južnije do obale Meksičkog zaljeva, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Rich Otto.

Aerodrom Buffalo zabilježio je gotovo metar i po snijega, objavila je meteorološka služba.

U Kentuckyju su službenici potvrdili tri smrtna slučaja povezana s olujom, dok su najmanje četiri osobe poginule, a nekoliko ih je povrijeđeno u automobilskim nesrećama u Ohiju, gdje je nalet od 50 vozila zatvorio autoput u oba smjera tokom oluje.

Drugi smrtni slučajevi povezani s ekstremnom hladnoćom ili saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim uslovima zabilježeni su u Missouriju, Tennesseeju, Kansasu i Coloradu.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo