MARKETING

Libija: Pronađene još tri masovne grobnice u gradu Tarhuna

Još tri masovne grobnice pronađene su u gradu Tarhuna, južno od glavnog libijskog grada Tripolija, objavile su vlasti Libije.

Opšta uprava za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba saopštila je da su timovi otkrili tri lokacije masovnih grobnica u području blizu autoceste Abdaly u gradu Tarhuna.

Vlasti su saopštile da će u ponedjeljak započeti ekshumaciju tijela, ne iznoseći više detalja.

Od juna prošle godine u različitim područjima Tarhune pronađene su 83 masovne grobnice gdje je ekshumirano više od 200 posmrtnih ostataka od poraza Khalife Haftara u junu 2020. godine.

U martu su libijske vlasti saopštile da imaju spiskove 3.650 nestalih u različitim libijskim gradovima, uključujući 350 u Tarhuni.

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Međunarodni krivični sud 22. juna prošle godine je saopštio da je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama. Pripadnici milicije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

U Libiji je 16. marta izabrana prelazna vlada jedinstva na čelu s Abdulom Hamidom Dbeibehom koja će voditi državu do izbora u decembru.

Libijci se nadaju da će tim potezom okončati godine građanskog rata koji je zahvatio zemlju od svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. godine.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo