MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Lijepa vijest: U Olimpijskom Centru “Jahorina” uskoro posao za osobe sa Daunovim sindromom

Na Jahorini je prvu fazu socijalne rehabilitacije, odnosno predzapošljavanje prošlo osam osoba sa Daunovim sindromom, a uslijediće završni dio – njihovo radno osposobljavanje, izjavio je direktor Daun sindrom centra iz Banjaluke Zoran Jelić.

Jelić je rekao da je danas na Jahorini bila prezentacija radnog osposobljavanja jer u Olimpijskom centru (OC) uskoro slijedi zapošljavanje lica sa Daunovim sindromom – konobara, sobarica, radnica u vešaraju i higijeničara.

“Radimo na osamostaljivanju i radnom osposobljavanju osoba sa Daunovim sindromom, a sljedeća faza naše socijalne rehabilitacije jeste njihovo integrisanje u društvo”, naveo je Jelić.

Jelić je rekao da je Daun sindrom centar u saradnji sa Medicinskim fakultetom iz Foče organizovao na Jahorini prezentaciju refleksologije i njene praktične primjene kod lica sa Daunovim sindromom.

On je precizrao da je riječ o refleksologiji koja je 2016. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokrenuta i prvi put na ovim prostorima uvrštene su komlementarne metode u program socijalne rehabilitacije lica sa Daunovim sindromom.

“Današnji dan je i trogodišnjica uspješne saradnje Daun sindrom centra sa Medicinskim fakultetom iz Foče. Bilo je prisutno sedam profesora na prezentaciji, a radili smo i praktično refleksomasaže”, napomenuo je Jelić.

On je pojasnio da refleksomasaže ne liječe, već stimulišu organizam da se samoobnovi, izbacuje se nagomilani strah i time se jača samopuzdanje.

“Osoba sa Daunovim sindromom oboli od jedne od najsloženijih bolesti, to je osjećaj odbačenosti. Prva kategorija je do neke 25 godine kada lica sa Daunovim sindromom odbacuje sve oko sebe. Ona druga faza je složenija, kada poslije 25 godine osoba sa Daunovim sindromom počinje da odbacuje sebe i vrši agresuju nad sobom. Upravo tom refleksologijom riješavamo tu problematiku i time podižemo nivo samopouzdanja kod njih”, rekao je Jelić.

On navodi da je mnogo bitnije naglasiti da se podiže nivo imuniteta kod lica sa Daunovim sindromom.

Prema njegovim riječima, upriličena je i izložba sa likovnih radionica osoba sa Daunovim sindromom, ručak i druženje učesnika prezentacije. 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa