MARKETING

Liz Truss podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije

Premijerka Velike Britanije Liz Truss podnijela je ostavku na ovu poziciju nakon nešto više od mjesec od preuzimanja funkcije.

U obraćanju naciji, Truss je naglasila kako više ne može ostati na premijerskoj funkciji.

“Porodice su bile zabrinute kako će platiti račune. Tu smo imali i Putinov rat u Ukrajini. Članovi Konzervativne partije su me izabrali da da to promijenim. Postavili smo viziju za niske poreze i visok ekonomski rast. Međutim, to nismo ispunili. Obavijestila sam kralja kako podnosim ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije i predsjednice Konzervativne partije. Ostat ću na ovoj poziciji sve dok se ne izabere novi kandidat”, poručila je Liz Truss u obraćanju medijima i javnosti ispred svog ureda.

Dolaskom novog ministra finansija Kwasija Kwartenga, Truss je pokušala “prodrmati” britansku ekonomiju te je, u dogovoru s Kwartengom, iznijela ekonomski plan koji je uključivao i niz odluka koje se odnose na poreski sistem.

Međutim, umjesto toga, Truss je uspjela prouzrokovati finansijski zemljotres na tržištu,. Smanjenje poreza smanjilo je vrijednost funte, a reagovao je i Međunarodni monetarni fond koji je naveo kako su potezi Truss nepromišljeni.

Nakon turbulencija na tržištu, ministar finansija je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je stigao Jeremy Hunt.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo