MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Liz Truss tek treća žena na poziciji premijera Velike Britanije

Liz Truss će preuzimanjem pozicije premijera Velike Britanije postati treća žena u historiji na toj funkciji, nakon Margaret Thatcher i Therese May. Sve premijerke do sada su bile konzervativke.

Thatcher je 1959. godine izabrana za poslanika Finchleya i postala je sekretarka za obrazovanje nakon što su Torijevci pobijedili na općim izborima 1970. godine.

Thatcher je postala prva žena premijer u maju 1979. godine, osvojivši većinu od 44 mjesta. Nakon Folklandskog rata, tokom kojeg je Thatcher stekla nadimak “Čelična dama”, ostvarila je drugu pobjedu na opštim izborima, povećavši svoju većinu na 144 mjesta.

Pobijedila je na svojim trećim općim izborima, sa većinom od 101 mjesta, u junu 1987. Thatcher je dala ostavku na mjesto premijera 1990. nakon što je izgubila podršku svoje stranke zbog uvođenja široko omraženog “biračkog poreza” i zbog razlika u politici Evropske ekonomske zajednice.

Theresa May je izabrana za poslanika Maidenhead 1997. i postala je premijerka 2016., naslijedivši Davida Camerona, nakon što je šest godina služila kao ministarka unutrašnjih poslova.

Ona nije uspjela osvojiti ukupnu većinu na općim izborima 2017. – nakon što je raspisala izbore kako bi pokušala ojačati svoju poziciju u pregovorima s EU o Brexitu ali je ostala na mjestu premijera.

May je 7. juna 2019. dala ostavku na mjesto lidera Torijevaca i nastavila da bude premijerka sve dok Boris Johnson nije izabran za njenog nasljednika.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa