MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ljepote BiH: Suncem okupana “najkrivudavija” rijeka na svijetu 

Dok se glavni grad naše zemlje “guši” u smogu, ostatak Bosne i Hercegovine uživa u suncem okupanim januarskim danima.

Dokaz tome su prizori okoline Livna zabilježeni objektivom bh. fotografa Adnana Bubala koji je prve dane 2023. godine proveo na ovom području.

Nepravedno zapostavljeni kraj sjeverozapadne Hercegovine ima pregršt prirodnih bogatstava i očaravajućih pejzaža. Okolina Livna je prostor koji svakako vrijedi posjetiti jer nudi jedinstveno iskustvo u prirodi.

Zanimljivi tok rijeke Šuice privlači ljubitelje prirode i zaljubljenike fotografije, a zbog brojnih okuka Zuko Džumhur je nazvao najkrivudavijom rijekom na svijetu. Fotografije koje imate priliku vidjeti upravo su nastale na dijelu toka rijeke u Šuićkom polju gdje se nalazi i poznati Rimski most.

Drugo magično mjesto koje apsolutno vrijedi posjetiti jeste visoravan Kruzi. To je kraška visoravan koja se nalazi sjeverno od Livna i Livanjskog polja na jugozapadnoj strani Cincara. Prostire se između 1.150 i 1.350 metara nadmorske visine, a najdominantniji vrh nalazi se na 1.562 metra. Visoravan je prekrivena brojnim vrtačama i raznim kraškim fenomenima, kao što su ponori i špilje.

Na Kruzima, slobodni u prirodi, obitavaju divlji konji koji su potomci pitomih konja koje su vlasnici napustili dolaskom mehanizacije u poljoprivredu. Susret s ovim plemenitim životinjama nezaboravno je iskustvo.

Izvor:Klix,ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa