MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Loš zadah ne znači samo da neredovno perete zube

Ako često osjećate nadutost ili patite od zadaha, možda stvar nije samo u tome da previše jedete ili neredovno perete zube. Moguće je da imate ozbiljnije probleme sa crijevima.

Problemi sa zdravljem crijeva mogu da nas čine umornijim, ali mogu i da dovedu do velikih zdravstvenih problema, uključujući i dijabetes.

Doktorka Mišel Vulhaus iz Viktorije u Australiji navodi simptome lošeg funkcionisanja crijeva na koje bi trebalo obratiti pažnju. Prvi znak koji ukazuje na probleme je neredovna stolica. Svakog dana trebalo bi da imamo jednu do tri stolice. “Česte dijareje i opstipacija znak su da sa crijevima nešto nije u redu i potrebno je otići na pregled”, navodi doktor Vulhaus.

Osećaj nadutosti je uobičajen za osobe koji su preosjetljive na određene namirnice. Kako doktori kažu, nadutost nastaje zbog prevelike proizvodnje gasa u crijevima, a uzrok mogu da budu stres i netolerancija na neku hranu.

Stručnjaci preporučuju da pratimo kako naš želudac reaguje na različite namirnice poput začina, koje treba izbaciti iz upotrebe u slučaju da primijetimo da prave probleme.

“Takođe, ako često osjećate bol u stomaku, to može da bude jasan signal da vam je potreban pregled”, kaže doktorka Vulhaus.

Ako patite od refluksa i gorušice, dobro vam je poznat specifičan osjećaj peckanja. Postoji više uzroka za ta stanja, a jedan od njih može da bude nepravilan rad creva.

Kao i gorušica, i zadah može da ukaže na razne vrste problema, uključujući infekcije zuba i usta, a među njima je i loš rad crijeva. Zato bi trebalo da posjetite stomatologa, ali i gastroenterologa.

I na kraju, ako se vaš apetit nedavno promijenio i niste sigurni zašto, možda bi bilo dobro da odete na pregled.

Doktorka Vulhaus smatra da bi to mogao da bude znak da probavni sistem ne obrađuje pravilno hranu koju jedete.

Osim što preporučuju korištenje probiotika, kako bi se povećala prisutnost zdravih bakterija u crijevima, stručnjaci upućuju i na vođenje dnevnika ishrane kako biste za ljekara, tokom pregleda i određivanja terapije imali korisne podatke.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa