MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Macron nije pročitao izvještaj State Departmenta o stanju terorizma u BiH

Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila je povećavati svoj protuteroristički kapacitet u 2018. Tek nekolicina građana BiH pokušala je otići na strana ratišta u 2018. godini, desetak ih je ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Ovo je opservacija u nedavno objavljenom godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju o terorizmu u BiH, ali i širom svijeta u kojem se, praktično, demantiraju tvrdnje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u intervjuu za Economist ustvrdio da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”.

Ne pročitavši izvještaj State Departmenta Macron je naveo da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

U izvještaju se, također, naglašava da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, te da terorističkih incidenata u 2018. godinu na tlu BiH nije bilo.

BiH je, također, zatvorila određene zakonske rupe kroz izmjene odredbi o terorizmu u Krivičnom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje ove vrste krivičnih djela.

Neka operativna domaća koordinacija postoji, ali međuljudska i međuagencijska borba ostala je neefektivna. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvori terorizma u BiH – kaže se u izvještaju State Departmenta.

Izvor: hayat

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa