MARKETING

Malim i srednjim preduzećima u FBiH izdvojeno 2,7 miliona KM, otvara se 216 novih radnih mjesta

Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom će kroz bespovratna finansijska sredstva u iznosu od dva miliona i 700 hiljada KM pomoći mala i srednja preduzeća.

Riječ je o projektu “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” a za koji su osigurana sredstva od ukupno 2.720.559 KM.

Resorni ministar Amir Zukić potpisao je prošle sedmice ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava za 96 korisnika, rok za realizaciju je deset mjeseci, a očekuje se da će se ovim projektom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

“Ugovore smo potpisali s 96 predstavnika prvoplasiranih malih i srednjih preduzeća iz svih deset kantona, a koji su se prijavili na Javni poziv u okviru ovog projekta. Za poticaje malim i srednjim preduzećima Vlada FBiH je izdvojila 2,7 miliona KM. Sredstva su namijenjena uglavnom za inoviranje tehnoloških procesa, njihovu digitalizaciju, certificiranje i unapređenje svih poslovnih procesa unutar malih i srednjih preduzeća, odnosno jačanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta. Ukupna investicija je oko sedam miliona KM, gdje poduzetnici koji su se kandidovali za ova sredstva investiraju dodatnih 4,4 miliona, a očekujemo zapošljavanje 216 osoba”, kazao je ministar Zukić.

Akcenat je, kako je izjavio i ministar Zukić, investiranje u tehnološki razvoj tih preduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih preduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta.

Duštvo Gemex iz Sarajeva se od prošle godine proizvodnjom izvorske vode, a direktor ove kompanije, Safet Terović, kazao je kako je ovo jedinstvena prilika i pomoć Vlade FBiH koja je usmjerena na unaprijeđenje poslovanja.

“Gemex je, između ostalog, društvo koje jedino ima dozvolu da zapošljava osobe sa invaliditetom”, istakao je Terović.

Društvo “MM” iz Mostara također je jedno od preduzeća koje je obuhvaćeno projektom “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća”. Bave se turizmom, ugostiteljstvom i poljoprivredom, a direktorica Ema Badžak kaže da će sredstva iskoristiti za kupovinu novih mašina.

“Grant od Vlade FBiH iskoristit ćemo za obnovu i kupovinu mašina koje do sada nismo imali. Kupujemo mašinu za sjeckanje povrća koje mi proizvodimo, mašinu za pakovanje, a zamijenit ćemo i pećnicu koja je u našem pogodnu već 20 godina i koja je odradila svoje”, kazala nam je Badžak.

Vlasnica “Grafičar promet” iz Sarajeva Jasna Vilić smatra da je, na neki način, cilj ovog projekta ozelenjavanje ekonomije, a također je najavila da će grantom Vlade FBiH nabaviti nove mašine.

“Započeli smo proces modernizacije. Zahvaljujući grantu nabavit ćemo dvije mašine za digitalnu štampu i kaširanje papira i kartona koji će omogućiti postizanje raznovrsnostu asortimana proizvoda koji nudimo u KS i širom BiH. Cilj ovog projekta je na neki način ozelenjavanje ekonomije”, poručuje Vilić.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo