MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Međunarodni dan babica: Njihove ruke pomažu u dolasku bića na svijet

Jedan od najljepših i najvažnijih trenutaka u životu većine žena je dan kada na svijet donese novi život, a upravo babica ima tu privilegiju da pomogne majkama da u tom značajnom trenutku na svijet donese svoje malo čudo.Njihove ruke su prve koje pridrže bebu kada dođe na ovaj svijet i tu su bebe i njihove majke u tim ujedno bolnim ali i divljenja vrijednim trenucima. Međunarodni dan babica obilježava se 5. maja, a ustanovljen je 1992. godine od strane Internacionalne konfederacije babica.


Povodom ovog značajnog datuma razgovarali smo sa dugogodišnjom uposlenicom Kantonalne bolnice Bihać Arifom Abdihodžić, sa Odjela porodilište koja već 40 godina obavlja posao babice i kako nam je rekla, nije se pokajala ni dana, što je dobar dio svog života provela radeći upravo ovaj posao. Kada smo je upitali odakle interesovanje za ovaj posao ispričala nam je priču iz djetinjstva i napomenula da za posao poput ovog morate doživjeti jedan poseban ”klik”. ”Imala sam 13 godina kada sam se prvi put susrela sa porodom. Bila sam u komšijskoj kući gdje se u jednom trenutku počela porađati žena koja je u toj kući bila sama. Prisustvom tom posebnom činu poroda bila sam joj i prva ruka pomoći te sam zajedno sa njom obavila sve što je bilo potrebno u tom trenutku, od rezanja pupčane vrpce pa do svega ostalog. Nakon toga odlučila sam upisati medicinsku školu i nekom sudbinom završila sam na akušerstvu. I da znate spoznavši ljepotu ovog posla, nisam se pokajala ni dan danas. Voljet ću ovaj posao uvijek, iako mi je evo ostalo još manje od mjesec dana da ga radim jer odlazim u zasluženu penziju”, kaže babica Arifa.

Na naše pitanje o procjeni broja beba koje je pomogla da dođu na ovaj svijet rekla je da joj je veoma žao što nije bilježila evidenciju, ali da danas ne bi mogla reći koliki je taj broj. ”Nekada se u toku godine u bolnici rađalo preko 3 000 beba, danas je taj broj pao na negdje oko 1500, ali vjerujem da je broj beba kojima sam pomogla da dođu na ovaj svijet itekako pozamašan.”
Veliki broj beba koje je dočekala na ovom svijetu, sada su već odrasle osobe koje, svaki put kad je vide, pozdrave na ulici i ponašaju se prema njoj sa velikom dozom poštovanja.
Posao babice itekako je bitan i poseban, a na nama svima je da im budemo zahvalni što su tu, što nesebično pomažu i tako postaju dio naših života.

Sretan vam Međunarodni dan babica!

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa