MARKETING

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježen u Velikoj Kladuši

U Velikoj Kladuši danas je obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca. Vijeće učenika tri velikokladuške srednje škole odlučilo je obilježiti prigodnim programom ovaj itekako važan datum za srednjoškolce širom svijeta. Organizirali su mirnu šetnju do Trga mladih, gdje se obratila Amila Bašić, predsjednica Vijeća učenika Gimnazije. Upoznala je prisutne o važnosti ovog dana te ukazala na probleme sa kojima se srednjoškolci svakodnevno susreću.

Međunarodni dan srednjoškolaca je obilježen kulturno-zabavnim programom, gdje su se na samom kraju prisuti minutom šutnje i puštanjem balona u zrak sjetili svih poginulih studenata koji su poginuli na protestima u Pragu.

17. novembar proglašen je Međunarodnim danom srednjoškolaca 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

Trend radio/ Berina H.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo