MARKETING

Meksiko: Najjači uragan od 1949. godine odnio deset žrtava, traga se za nestalim

Broj žrtava uragana Agatha popeo se na, za sada, deset mrtvih i oko 20 nestalih u južnom Meksiku gdje su potom obilne kiše izazvale klizišta i poplave.

Ovo je najjači pacifički uragan koji je pogodio obalu Meksika od 1949. godine, saopćeno je iz američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC).

“Trenutno se vodi oko 20 osoba koje su nestale, većina ih je u gornjim planinama”, rekao je guverner države Oaxaca Alejandro Murat za Radio Formula, dodajući da su “lokalne vlasti, nažalost, preliminarno prijavile deset osoba koje su izgubile život”.

Dvije osobe u dobi od 18 i 21 godinu poginule su kada se urušio dio brda u zajednici Santa Catarina Xanaguia, saopštio je ured civilne zaštite Oaxaca. Još jedna žena je poginula, a njen sin je povrijeđen u klizištu u Llano del Chillar-u, navodi se.

Agatha je u ponedjeljak stigla na kopno blizu Puerto Angela u Oaxaci kao uragan druge kategorije – drugi najniži na skali od pet – s vjetrovima od 165 kilometara na sat.

Meksiko u periodu od maja do novembra inače biva pogođen olujnim nevremenom. Najsmrtonosnija oluja koja je prošle godine pogodila Meksiko bio je uragan kategorije tri po imenu Grace.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo